Πρόγραμμα Ευρωπαϊων Εθελοντών

Υπεύθυνος Διαχείρισης Τεσσάρων Προγραμμάτων

Δελτίο Τύπου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ (CAMPUS)


Τέσσερα (4) Προγράμματα Εθελοντών υλοποίησε ο Δήμος Άνω Καλαμά σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους. Επιστήμονες από την Γαλλία, την Αμερική, την Αλγερία, την Ιρλανδία συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου και στην ανταλλαγή ιδεών με τους νέους του.
Είναι γνωστό πως ο Δήμος Άνω Καλαμά συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ζαγορίου τα τελευταία χρόνια . Γνώριζε ότι η ανάπτυξη χρειάζεται και άλλες συνεργασίες και σιγά σιγά ολοκλήρωνε το σχέδιό του.
Η εργασία αυτών των επιστημόνων χρησιμοποιήθηκε στο ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ - ΚΑΛΑΜΑ και σε πολλά έργα , όπως και στην ευρύτερη προόθηση της περιοχής.
Οι πρώτοι επιστήμονες από την Γαλλία και την Ιρλανδία σε συνεργασία με τον Δήμο, έκαναν ένα "Master Plan" για την περιοχή με στόχο την αγροτοτουριστική ανάπτυξη.
Οι δύο Αλγερινές αρχιτεκτόνισσες και η Γαλλίδα επιστήμονας που ακολούθησαν και έζησαν για εννιά μήνες στο Δήμο και δούλεψαν πάνω στην δουλεία που προϋπήρχε ο σχεδιασμός της από τους πρώτους εθελοντές, παρέδωσαν τέσσερις μελέτες ( προφήτη Ηλία, Κακαβίτσα Ιερομνήμης, Άγιος Νικόλαος Κουκλιών κλπ) την μελέτη σκοπιμότητας της αποκατάστασης , όπως και μία εκτεταμένη βάση δεδομένων για το Δήμο και άλλες προτάσεις ανάπτυξης .
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ δε , τον Δήμο Άνω Καλαμά και τα μνημεία του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Μαγιόρκα. Η δουλειά χαρακτηρίσθηκε καινοτόμα και πήρε διάκριση.
Στο τελευταίο πρόγραμμα των εθελοντών έχουμε την δημιουργία Μουσείου Λαϊκής Κληρονομιάς στον Παρακάλαμο , όπως και την στήριξη και προώθηση της γιορτής "Καλαμποκιού στους Κουκλιούς".

Υπεύθυνος για τον Δήμο Άνω Καλαμά είναι ο Συνεργάτης του Δημάρχου κ. Δημήτριος Γκαρτζονίκας.

Παρεδόθησαν οι 20 ΠΙΝΑΚΕΣ με την Φωτογραφική έκθεση που φιλοξενήθηκε στην Ν.Α.Ι. και αλλού.
Εκδόθηκε το βιβλίο « Παλαιό Μαυρονόρος – Χτίζοντας με Πέτρα» σε κείμενα και φωτογραφικό υλικό του Richard Conway -Ιρλανδού Αρχιτέκτονα/Ελένης Παγκρατίου/Δημήτρη Γκαρτζονίκα .



Δελτίο Τύπου
ΣΕ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΜΑΥΡΟΝΟΡΟΥΣ. ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ .

To τμήμα ανάπτυξης και προγραμματισμού του Δήμου στα πλαίσια της ανάδειξης του παλαιού Μαυρονόρους φιλοξενεί τον κ. Richard Conway – Αρχιτέκτονα από την Ιρλανδία ο οποίος δηλώνει :

Έχοντας προηγουμένως εκπληρώσει την εθελοντική υπηρεσία μου μέσω των Grouping of European Campuses που βασιζόταν στην συνεργασία της Αβινιόν και του Δήμου Άνω Καλαμά (με την συνεργασία δύο άλλων επιστημόνων για την ανάπτυξη του «Οικομουσείου») λαμβάνω μέρος σε ένα νέο πρόγραμμα που τελειώνει στα μέσα του 2004 με τον γενικό τίτλο "Οι Μετακινούμενοι Οικοδόμοι της Ηπείρου, η Κοινωνία τους και οι Τεχνικές τους". Αυτό το πρόγραμμα εκτελείται από τον Δήμο Άνω Καλαμά στην Ήπειρο και χρηματοδοτείται από Πρόγραμμα της Ε.Ε. ΝΕΟΛΑΙΑΣ . Στο παραπάνω πρόγραμμα ο τομέας που θα αναπτυχθεί έχει σχέση με το παλαιό χωριό ΜΑΥΡΟΝΟΡΟΣ και τον τρόπο δόμησής του .

Όσον αφορά το έργο υλοποιώ τρεις συγκεκριμένους στόχους :

Ο πρώτος είναι η δημιουργία μιας μικρής έκθεσης που θα επικεντρωθεί στους ανθρώπους της περιοχής και την κοινωνική πτυχή του μετακινούμενου αυτού πληθυσμού και της ανάπτυξης αυτού του δικτύου. . Για αυτόν τον λόγο θα συνεργαστώ με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου ώστε να αντιπαραβληθεί η πλούσια πραγματικότητα του παρελθόντος με τον τρόπο που τα παιδιά την βλέπουν σήμερα ζώντας στο χωριό . Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες και κείμενα σχετιζόμενα με το υλικό αυτό και τον τρόπο δόμησης του χωριού κλπ . Αυτή η έκθεση θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με άλλους Δήμους και Ευρωπαϊκές Χώρες και έξω από τον Δήμο Άνω Καλαμά όπως στην Αθήνα και στην Τήνο πριν επιστρέψει για τη μόνιμη έκθεση στον Δήμο.

Ο δεύτερος είναι η τύπωση ένας οδηγού αναφοράς για την χρήση της πέτρας και ενός φυλλαδίου που θα αποτελέσει και τη βάση για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του παλαιού ΜΑΥΡΟΝΟΡΟΥΣ . Υπάρχουν πολλά χωριά χτισμένα με πέτρα στην περιοχή αλλά χρησιμοποιούν σήμερα σύγχρονα υλικά και τεχνικές. Εάν αυτό το χωριό μπορεί να αποκατασταθεί χωρίς νεωτερισμούς θα προσφέρει μια μοναδική άποψη της ιστορίας της περιοχής της Ηπείρου .

Ο τρίτος στόχος είναι να παραχθούν μερικά μικρά πέτρινα διακοσμητικά που μπορούν αργότερα να αποτελέσουν τη βάση για μια μικρής κλίμακας μονάδας παραγωγής.
RICHARD CONWAY

Ο κ. Conway γνωρίζει καλά την περιοχή από την διαμονή του στον Δήμο και προσφέρει τις γνώσεις του και την εμπειρία του και σε άλλα θέματα του Δήμου.

Δ. Γκαρτζονίκας.