Πρόγραμμα INTERREG III Ανάδειξη Χαρακτηριστικών Διαδρομών Δήμου Άμω Καλαμά

Υπεύθυνος συνεργασίας με την Ομάδα Σχεδιασμού της προτεινόμενης πρότασης και της εγκεκριμένης τελικώς Πράξης «Ανάδειξη και Προβολή Χαρακτηριστικών Διαδρομών για την τουριστική αξιοποίηση των Ποταμών Καλαμά και Ofanto», Άξονας προτεραιότητας 3, Μέτρο 3.2, Κωδικός Ι3201014Α, Συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμεονυς φορείς.

Υποέργο για τον Δήμο Άνω Καλαμά με τίτλο «Ανάδειξη χαρακτηριστικών διαδρομών Δήμου Άνω Καλαμά» με συνολική δαπάνη 410.236,61 €.Το μεγαλύτερο υποέργο της πρότασης .

Έγιναν έργα ανάδειξης και αξιοποίησης:

Στην ΒΡΥΣΗ «ΓΑΝΑΤΙΑ» ΚΟΥΚΛΙΩΝ :Ο χώρος στη θέση “Γανατιά” του Δ.Δ. Κουκλιών αποτελεί ένα ιδανικό τοπίο σαν χώρος υπαίθριας αναψυχής. Βρίσκεται εντός του οικισμού του Δ.Δ. Κουκλιών, στο μεγαλύτερο μέρος της η έκταση καλύπτεται από διάφορα είδη πλατύφυλλων δένδρων (πλατάνια, ιτιές, καρυδιές) που δημιουργούν ένα αρκετά σκιερό και δροσερό περιβάλλον και επιπλέον υπάρχει από παλαιά κατασκευασμένη βρύση μέσα στην έκταση του χώρου. Αυτός ο χώρος θα λειτουργεί και σαν προθάλαμος ξεκούρασης για τον επισκέπτη. Μέσω του έργου έγιναν μονοπάτια για την Ένωση με το Μύλο των Κουκλιών και με το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής .

Μονοπάτια στο ΤΔ Καταρράκτη : Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέαση της χαράδρας του ποταμού Καλαμά ,στον καταρράκτη είναι η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση του, ήτοι η πρoσπέλαση του. Για να γίνει αυτό έγινε διαπλάτυνση του υφιστάμενου μονοπατιού, στη διαδρομή της χαράδρας, και τον φυσικό καταρράκτη, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η αίσθηση του χώρου σ' όλη τη διαδρομή του, σ' όλο το μήκος του.

Επίσης για την πρόσβαση στο χώρο του φυσικού καταρράκτη έγινε η απαραίτητη πλακόστρωση του μονοπατιού.

Μονοπάτια σε όλο το Δήμο : Με Πινακίδες, Προστατευτικά, Διαμόρφωση πλατό, Διαμόρφωση θέσεων θέας, καθαρισμός βλάστησης και σημάνσεις μονοπατιών πραγματοποιήθηκε ένα εκτεταμένο δίκτυο Μονοπατιών στη Σιταριά, Άνω Παρακάλαμο ,Κουκλιοί , Καταρράκτη κλπ όπως και θέσεις ξεκούρασης και θέας.

Έργο που με την αποκατάσταση των θρησκευτικών μνημείων , την αποκατάσταση των νερόμυλων, και με την δημιουργία του κέντρου πληροφόρησης αποτελούν την πρώτη βασική υποδομή της περιοχής για άναπτυξη.